• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Hjem
  • Forbilder
  • Investering
  • Akademiet
  • Arrangementer
  • Rådgivning
  • Gründer
  • Tester
  • Faktaoversikt
Huninvesterer Salima 1532

I mange år levde motestylisten Salima fra hånd til munn.

Pensjonssparing var aldri i tankene.

Huninvesterer Salima

Helt til hun ble overtalt av ei venninne.

Nå deler hun investeringstips med mamma Grethe.

Huninvesterer Salima

Dette er Salimas investorhistorie

I en smaragdgrønn sofa, i ei rosa stue på Sagene, sitter Salima Breie Jobarteh (33) og moren Grethe Breie (66) tett inntil hverandre og prater over kaffekoppene. Hunden Matcha ligger avslappet ved siden av, og nyter selskapet og kjælende hender.

Salima og Grethe har alltid hatt et godt forhold til hverandre. De siste to årene har de fått en ny felles interesse: investeringer.

– Vi ler litt av at vi nå sitter og diskuterer aksjetips som vi har plukket opp. For vi er absolutt ingen aksjehaier, smiler Salima og ser på moren.

– Men det er jo i tiden. Flere og flere kvinner begynner å investere og tør å satse. Det er gøy, føyer Grethe til.

Huninvesterer Salima 1349

– Pengene vokser av seg selv

At man lærer og inspirerer hverandre, er viktig for dem begge – og det var også slik Salima begynte å investere pengene sine i begynnelsen av 2020. Det skjedde etter en samtale med ei venninne som er økonom.

– Vi hadde snakket litt om investering tidligere, men jeg tenkte at det var så mye å sette seg inn i. Men venninna mi insisterte på at det var superenkelt, og ikke minst kjempesmart. At jeg verken trengte å sette inn mye om gangen, følge med på utviklingen hver dag, eller lese finansaviser – pengene bare vokser av seg selv.

Salima smiler.

– Og hun hadde rett, fastslå hun.

33-åringen er utdannet innen mote-PR, og har de siste tre årene jobbet som PR-rådgiver i byrået JCP PRAD. I mange år frilanset hun imidlertid som kostymedesigner og stylist.

– Som frilanser levde jeg ganske fra hånd til munn, og var forsiktig med forbruket mitt, ettersom det var perioder hvor jeg ikke tjente like mye. Jeg satte også penger på en bufferkonto, som jeg kunne bruke fra i perioder med mindre inntekt.

I likhet med mange frilansere hadde hun heller ingen god pensjonsavtale.

– Selv om jeg hadde hørt at det er smart å spare til egen pensjon, tenkte jeg ikke på det i det hele tatt.

Spareavtaler i fond

Lyst til å investere i fond?

Kom i gang med fondssparingen
Bilde av noen som sitter på gulvet med Spare-appen på mobil

Følg utviklingen på sparingen din!

Få oversikt i Spare-appen

Investeringene går automatisk

Det skulle endre seg etter investeringspraten med venninna. Etter å ha latt seg overbevise, gikk Salima først i gang med å se på hvor mye hun kunne sette av hver måned uten å merke det i hverdagen.

– Deretter valgte jeg å opprette en IPS-konto for å spare målrettet for pensjon. Her investerer jeg i et globalt indeksfond, for å spre risikoen på ulike markeder og land, forteller hun.

– I tillegg opprettet jeg en aksjesparekonto. Her investerer jeg i et teknologifond, siden teknologi er i konstant utvikling. I tillegg har jeg valgt et grønt fond, fordi vi lever i en tid hvor miljø blir stadig viktigere.

Med et fast trekk hver måned går investeringene helt automatisk.

– Jeg har fortsatt litt «frilanshjerne», og er alltid redd for å ha for lite penger på konto. Men med et såpass lavt beløp som jeg har valgt å investere månedlig, tenker jeg ikke over at de forsvinner. Jeg går inn i DNBs Spare-app for å sjekke utviklingen noen ganger i måneden.

Så langt har pilene bare gått én vei: oppover. Teknologifondet har for øyeblikket 32 prosent avkastning, det globale indeksfondet 24 prosent og det grønne fondet 11 prosent. Salima forventer imidlertid at verdiene vil svinge – noe hun ikke lar seg stresse av.

– Det er noe jeg kan tåle. Fordi jeg har en lang tidshorisont, har jeg valgt aksjefond med høy risiko. Og jeg har tro på at de bare vil fortsette å vokse. Det er det som er så gøy.

Huninvesterer Salima 1461

– Etter å ha hørt om selskaper som andre har investert i, går jeg inn og leser meg opp på dem – og deler gjerne tipsene videre.

Følger med på markedene

Også Grethe har pensjonisttilværelsen i tankene når hun investerer. I tillegg sparer hun månedlig i fond til barnebarna.

– Det kan være et sjokk for mange å bli pensjonist. Derfor er det viktig å starte sparingen fra tidlig alder – og inspirere voksne kvinner til å tørre å tenke på pensjon, fastslår hun.

Grethe er rådgiver i Kreftregisteret, og har tidligere også jobbet i en investeringsbank. Da fikk hun sitt første innblikk i finansverdenen – men hun begynte ikke selv å investere før datteren kom i gang.

– Salima ga meg noen gode tips som jeg fulgte. Jeg fant også inspirasjon i en venn som har tjent mye på investeringene sine. Så har ballen bare rullet, forteller Grethe – som nå både har et aksjekurs bak seg, og følger ivrig med på utviklingen på verdensbørsene.

– Jeg er litt nyhetshungrig, og synes det er spennende å lese aviser og årsrapporter for å følge med på markedene. Jeg er opptatt av at investeringene skal være bærekraftige, og jeg investerer både globalt og i solide, norske selskaper. Samtidig tror jeg det er viktig å følge magefølelsen, og å gå for noe man selv tror på.

Enklere investering enn leilighetskjøp

Nylig tok Salima enda et steg opp i investorverdenen, da hun kjøpte enkeltaksjer for første gang – i et legemiddelselskap som blant annet utvikler en ny vaksine.

– Jeg har ikke gått inn med kjempestore summer, men det er gøy å se hvordan kursen utvikler seg. Den har svingt mer i verdi, og siden det er enkeltaksjer, følger jeg utviklingen litt tettere. Kanskje kjøper jeg litt flere aksjer rett før vaksinen deres skal distribueres, forteller hun.

Også aksjeinvesteringene er et resultat av venners tips og innspill.

– Etter å ha hørt om selskaper som andre har investert i, går jeg inn og leser meg opp på dem – og deler gjerne tipsene videre.

Nettopp å dele «det glade budskap», er noe Salima er opptatt av.

– Alle vet hvor smart det er å investere i en leilighet. Å investere i aksjer og fond vil jeg si er en enda mer enkel og oversiktlig måte å investere langsiktig på, påpeker hun.

Salima oppsøker også investeringsfellesskap i sosiale medier – som DNBs Facebook-gruppe #huninvesterer og AksjeJentene.

– Der deles det tips og råd nesten hver eneste dag. Ingen spørsmål er for dumme, og det finnes alle typer mennesker der – fra de som er helt nye og grønne, til skikkelig hardcore investorer. Alle vil bare hjelpe hverandre.

Står på egne økonomiske bein

At det er viktig å være økonomisk uavhengig, var noe Grethe ble opplært til av moren sin – og har videreført til datteren.

Dersom Salima får barn, ønsker hun i tillegg å starte sparing for dem i aksjefond raskest mulig.

– Da vil de stå mer selvstendig når tiden kommer for at de skal kjøpe seg egen leilighet. Det er viktig å ikke være nødt til å lene seg for mye på andre, poengterer hun.

Nå gleder Salima seg til å fortsette de gode sparevanene. Hun har også opprettet en sparekonto hvor det settes inn penger hver gang hun trekker kortet – såkalt Morsom Sparing.

– Det er en morsom måte å spare på uten at man tenker over det, og det

er blitt en liten sum allerede.

I tillegg planlegger hun å investere i flere fond i løpet av året.

– Jeg tenker at det er smart å spre risikoen ytterligere. Da tror jeg at jeg skal ta en prat med økonom-venninna mi – og ikke minst med mamma.

Huninvesterer Salima 1427

Salimas beste investeringstips:

  1. Snakk med vennene dine som allerede investerer, og få tipsene deres.
  2. Spre det gode budskapet til vennene dine som ikke investerer.
  3. Tenk langsiktig. Hva ønsker du å få ut av investeringene, og hvor lang tidshorisont har du? Vurder risikoen opp mot dette.
  4. Spre risikoen. Ikke invester i én sektor, ett land eller én aksje.
  5. Se an egen økonomi. Hvor mye kan du investere i måneden uten at det får negativ innvirkning på hverdagsøkonomien?
  6. Ikke invester mer enn du kan tape.
  7. Gjør research på fond og aksjer du vurderer å investere i. Undersøk hvordan utviklingen har vært, og hva de proffe sier om fremtiden.
  8. Følg med på verden vi lever i – som miljø, teknologi og politikk. Alt har en påvirkning på markedene.
  9. Bruk DNBs tutorials og artikler. Her kan du lese og lære veldig mye. Du kan også melde deg inn i ulike aksjegrupper på Facebook, som #huninvesterer og AksjeJentene.
  10. Tenk på deg selv og din egen fremtid – ikke len deg på noen andre.
Bildet kan ikke vises

Fra permittering til investering

Les historien

Bli med å tette kapitalgapet

Ta kapitalgapstesten
GraceBullen 0506 WEB

Bryting, økonomi og investering

Les historien

*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB