Grace Bullen er et råskinn i en av verdens tøffeste idretter.
Økonomi derimot, synes brytestjernen er skummelt.
Det vil hun gjøre noe med.
Dette er Graces investorhistorie
– Jeg synes økonomi er ganske skummelt – bare det å få en melding fra Skatteetaten synes jeg kan være skremmende, konstaterer Grace Bullen.
Den 24 år gamle bryteren fra Fredrikstad er kjent for sin unike målbevissthet på matta – noe som blant annet har resultert i flere EM-gull. Investeringene i sin egen karriere har med andre ord gitt solid avkastning.
Når det gjelder penger, føler bryterdronninga imidlertid at hun henger litt etter.
– Inntekten min avhenger av hvor bra jeg gjør det på matta, og har bestått av stipender og pengepremier fra mesterskap. Jeg er heldig som ikke har trengt å jobbe ved siden av, men inntekten har ikke vært høy sammenliknet med kostnadene.
– Derfor har jeg utsatt å tenke så mye på langsiktige investeringer – jeg har stort sett ikke tenkt lenger enn fire år fram i tid.
Vil spare mer systematisk
Det kommer til å endre seg framover. Nylig ble det kjent at DNB går inn som hovedsponsor av 24-åringen. Dette er en av de største sponsoravtalene for en enkeltutøver i norsk brytehistorie, i tillegg til den første til en kvinnelig bryter.
– Samarbeidet med DNB betyr utrolig mye, og tar meg ett steg nærmere OL-gull. Det gir meg muligheten til å trene og hvile mer – og et mye bedre grunnlag for å spare mer systematisk, fastslår Grace.
Helt på scratch starter hun likevel ikke.
– Jeg har investert 20 prosent i boligen som jeg bor i sammen med mamma og ei venninne. I tillegg har jeg litt på en BSU-konto. Jeg har også en egen reisekonto og en bufferkonto. Der setter jeg av penger etter å ha budsjettert for neste års sesong.
Nå ønsker hun å komme i gang med langtidssparing
– Som ung kvinne med lite penger må jeg komme meg over startstreken. Jeg har hørt at det er lurt å spare i aksjefond. Men jeg vet ikke hvilke fond jeg bør velge, og hvordan jeg kommer i gang. Derfor trenger jeg noen gode råd fra DNB, sier hun.
Se videoen
Grace syns investering kan virke skummelt, men det er viktig å ta det første steget.
Håper å inspirere andre
Grace håper hun også kan inspirere andre med grepene hun tar.
– Jeg vil gjerne stå på egne bein. I tillegg vet jeg at jeg ikke kommer til å holde på med bryting for alltid – selv om det gjør litt vondt å tenke på. Hvis jeg klarer å begynne å investere i trygge fond nå, trenger jeg ikke å ta igjen alt det tapte når jeg er femti.
For å begynne på investeringsreisen har Grace satt opp en rådgivningssamtale med DNB.
– Jeg er nervøs. Jeg føler det er mange ting jeg burde ha tatt grep om, sier hun før møtet.
Det skal heldigvis endre seg.
Rådgivningssamtale gir gode tips
– Hei Grace! Så hyggelig å møte deg!
Et blidt ansikt lyser opp på dataskjermen foran Grace. Det tilhører finansrådgiver Anniken Cappelen Søvik, som hver dag gir DNBs kunder gode økonomiske råd.
Etter en kort prat om Graces nåværende situasjon, kan rådgiveren berolige henne:
– Det at du eier litt av boligen du bor i, viser at du allerede har gjort en god investering. Og husk at litt er bedre enn ingenting når det handler om sparing. Hvis du starter i det små, er det en mer enn god nok start-
Anniken pleier å sammenligne sparing med idrett – en parallell Grace kan føle seg hjemme i.
– Å bli toppidrettsutøver er ikke gjort på en dag – det er jo mye trening og delmål. Sånn er det med sparing også. Begynn med noen små mål, så kan de heller bli store og hårete etter hvert, råder Anniken.
Se videoen fra Grace sin investeringssamtale
Små beløp her og der kan bli store til slutt. Det er viktig å tenke langsiktig.
Disse tipsene fikk Grace for å komme i gang med sparing:
- Gå inn i nettbanken for å se hva som kommer inn av inntekter, og hva som går ut hver måned. Sett opp et budsjett når du har fått oversikt, hvor du inkluderer sparing.
- Sett opp fast sparing den dagen lønna kommer inn, så merker du ikke at pengene går ut.
- Sett deg et mål – enten det er en sydenreise, bolig eller pensjon. Å ha en gulrot er en god motivasjon, som gjør sparingen enklere. Ros deg selv for det du får til på veien.
- Skal du investere i aksjefond, bør du tenke langsiktig, det vil si minst fem år fram i tid – og du må tåle risiko, for fond svinger i verdi. Ved å spare litt i fond hver måned sprer du risikoen.
- Husk at du alltid bør ha en bufferkonto på plass før du begynner å spare i fond.
- Bruk Spare-appen for å få oversikt, opprette spareavtaler og lære mer.
Enkelt og oversiktlig i Spare-appen
Anniken anbefaler Grace å ta i bruk DNBs Spare-app, og sammen går de gjennom mulighetene som finnes i den.
– Det som er så bra med Spare, er at du får en veldig god oversikt over spareproduktene du har – enten det er en vanlig sparekonto, fondskonto eller pensjon. Og på bare noen få sekunder kan du opprette en fast spareavtale.
I tillegg er Spare en god læringsplattform for deg som ønsker å lære mer om økonomi – for eksempel pensjon. Som selvstendig næringsdrivende er det ekstra viktig at Grace kommer i gang med en fast spareavtale for pensjon, understreker Anniken.
– Jo tidligere du starter, jo mindre trenger du å spare månedlig, og jo lenger kan pengene stå og godgjøre seg, tipser rådgiveren.
Siden Grace har en bufferkonto på plass, og er villig til å ta litt risiko med sparingen sin, anbefaler Anniken at hun prøver fondsveilederen i Spare-appen.
– Her får du noen enkle spørsmål basert på økonomien din, hvilken risiko du foretrekker og tidshorisonten din – og får deretter forslag og anbefalinger til hvilke fond du bør investere i. Det er en god start. Jeg er sikker på at du kommer til å klare det veldig bra, sier hun og smiler til brytestjerna – som føler seg mer avslappet nå.
Gleder seg til å komme i gang
– Jeg opplevde denne rådgivningssamtalen som veldig nyttig – og ble egentlig ganske beroliget av den. Anniken fikk meg til å innse at jeg ikke har noe frykte, og at det ikke er så vanskelig som jeg trodde. Jeg har allerede gjort noen riktige grep også, sier Grace – og legger til:
– Sammenligningen mellom sparing og idrett var veldig fin. For det handler jo om å ta et steg av gangen og sette seg delmål. Det gjør det mer overkommelig.
Når budsjettet for sesongen er klart, gleder hun seg til å legge en plan for hvordan hun ønsker å investere pengene – og prøve fondsveilederen i Spare-appen for å finne det fondet som passer for henne.
– Det er jo nesten som en quiz, og gjør det veldig enkelt. Jeg gleder meg skikkelig til å komme i gang med å ta noen grep for framtiden.
Om Grace Bullen
- Født 7. februar 1997 i Eritrea
- Kom som flyktning til Fredrikstad som fireåring, sammen med familien
- Representerer Fredrikstad Bryteklubb Atlas
- Har blant annet to EM-titler som senior, er nordisk mester tre ganger, og har vunnet Kongepokalen tre ganger – i tillegg til gull i ungdoms-OL
- Fra 2022 er DNB Grace Bullens hovedsponsor
Fra permittering til investering
Les historienSparer til barnas fremtid
Les historien*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.