• Chat med Aino
  • Hjelp og veiledning

Markedssyn Mai

I markedssynet vil du hver måned kunne lese hva våre porteføljeforvaltere tenker om dagens finansmarked samt hvordan de investerer.

bilde

Markedssynet for mai er skrevet av Torje Gundersen, seksjonsleder WM DAM Global Tactical Asset Allocation

Toll og tøys

Etter en tøff start hentet globale aksjer seg inn og avkastningen i april ble rundt null prosent. Målt i norske kroner ble den svakt negativ på grunn av en svakere U.S. dollar. Avkastningen på Oslo Børs ble omtrent det samme. Rentemarkedet var preget av nedgang i renten på statsobligasjoner og økte kredittmarginer. Resultatet ble negativ avkastning på høyrenteobligasjoner, mens obligasjoner med lavere kredittrisiko klarte seg bedre.

PB Markedssyn 02

Ett steg tilbake fra kanten av stupet

Måneden startet med President Trumps Liberation Day, hvor han varslet nye tollsatser på alle handelspartnere. Med unntak av Canada og Mexico, ble all import ilagt en minimumssats på 10 prosent, også på land hvor USA har ett handelsoverskudd som for eksempel Australia. Import fra EU ble ilagt 20 prosent toll, mens mange asiatiske land fikk tollsatser som var høyere enn dette.

Tollsatsen på kinesiske varer ble økt fra 20 til 54 prosent, og samtidig ble tollfritaket på varer under 800 US dollar fjernet. Kina svarte på dette med å ilegge toll på utvalgte amerikanske varer, samt en embargo på eksport av sjeldne jordartsmetaller til USA. Dette førte til en ytterligere eskalering av handelskonflikten, hvor president Trump til slutt økte tollsatsen mot Kina til 125 prosent. Hvilket i realiteten betyr at handelen mellom landene stopper opp.

Dette ble tatt dårlig imot av markedene, og børsene falt mye de første dagene i april. Amerikanske aksjer falt mest, dollaren svekket seg og renten på amerikanske statsobligasjoner begynte å stige. Sistnevnte er uvanlig i en periode med markedsuro, hvor kapitalen flyter mot det som antas å være trygge plasseringer. Investorene solgte amerikanske aktiva rund baut, og flyttet pengene ut av landet. Det er krise for USA som er avhengig av å låne penger av internasjonale investorer for å finansiere underskuddet på statsbudsjettet.

Presset fra markedene og amerikansk næringsliv fikk president Trump til å innføre en 90 dagers pause på tollsatsene i påvente av forhandlinger med handelspartnere, samt unntak for enkelte sentrale varer for næringslivet. Etter hvert begynte det å komme nyheter om at forhandlinger var i gang med blant annet Japan og EU, og potensielt også Kina. Aksjemarkedet reagerte positivt, og kursene har nå steget tilbake til nivåer fra før de nye tollsatsene ble innført.

Markedssyn mai 2025

Porteføljene var moderat undervektet aksjer i starten av april. Etter det store fallet i starten av måneden kjøpte vi amerikanske aksjer og rebalanserte aksjevekten i porteføljene til nøytral vekt. Dette gjorde vi ved å kjøpe en future på Nasdaq 100 indeksen. Denne steg rundt 10 prosent fra bunnen 8. april frem til vi solgte den igjen ved utgangen av april. Etter salget er porteføljene igjen moderat undervektet aksjer.

Rekylen i aksjemarkedet har vært sterk, og virker overdrevet all den tid usikkerheten rundt handelskonflikten lever med oss videre. Unntaket fra de nye tollsatsene er midlertidig, og avhengig av utfallet i forhandlinger med en rekke land. Slike forhandlinger er ofte kompliserte og tar tid.

Sannsynligheten for at president Trump ender med å fjerne alle nye tollsatser anser vi som lav. Han har vært tydelig på at han liker toll, og at de trenger pengene for å finansiere budsjettet som blant annet viderefører skattelettelsene han innførte i sin første periode. Det virker også som det er ett genuint ønske om å rebalansere global handel i amerikansk favør.

Økte tollsatser vil ramme amerikanske importører og konsumenter. Den økonomiske aktiviteten kan rammes betydelig, avhengig av hvor lenge usikkerheten vedvarer. Vi ser allerede at container trafikken fra Kina til USA er redusert med 30 prosent, og at prisøkningene på alt fra biler til kosmetikk er betydelige.

Etter rekylen i slutten av april handler amerikanske aksjer til en pris rundt 21 ganger forventet resultat neste 12 måneder (Price to Earnings multiple). Dette er en del høyere enn median nivået siste 10 år. Det virker høyt, sett i lys av potensialet for svakere vekst og nedjustering av resultatforventninger. I aksjeporteføljen har vi derfor en betydelig undervekt i amerikanske aksjer (samt US dollar), mens vi er mer positive til nordiske og europeiske aksjer hvor verdsettelsen er rundt normale nivåer.

Markedssyn PB

DNB kåret til Norges beste Private Banking-aktør for 2025

PB_Country_Rosette_Europe_Norway Private Bank.

Det er selvfølgelig hyggelig for oss, men først og fremst en seier og anerkjennelse for alle kundene som har valgt våre tjenester.

DNB Private Banking vant også prisen for Norden og Baltikums beste Family Office.

Euromoney har siden 1992 kåret de beste Private Banking-aktørene via bransjeundersøkelse og en kvalitativ juryevaluering med representanter fra banker verden over. Prisene er blant de mest prestisjefylte i bransjen.

Eksklusive kundefordeler Private Banking

Private Banking main closed

Som Private Banking-kunde får du tilgang til en rekke eksklusive kundefordeler.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB