Markedsobservasjon
Investeringer når usikkerhet og tolltariffer treffer
Etter å ha opplevd Trump i forrige presidentperiode var det nok mange som tenkte de var forberedt. Imidlertid viser det seg at denne gangen var det Trump som var forberedt. Den nye presidenten har effektuert et imponerende antall presidentordre – og definitivt satt sitt preg på markeder, medier og handelspartnere i hele verden.
Mye av tiltakene har skapt til dels stor diskusjon, og endringer i venn- og fiendebildet. At USA er i ferd med å skifte ham virker ganske åpenbart, og uforutsigbarheten og maktbruken er i en helt annen skala enn vi har opplevd tidligere. I Finansmarkedene har dette ikke gått upåaktet hen, men reaksjonene har tross alt ikke vært så katastrofale som man ville trodd ved å se på støynivået i media.
Gjennom høsten var det «US exceptionalism» og en tro på at Trump sier mye, men gjør mindre som sto i sentrum. Etter hvert som uttalelsene ble sterkere, og Trump’s presidentordre tok av har imidlertid stemningen snudd.
Selv om det er vanskelig, skal vi forsøke å se litt gjennom støyen, og gi noen refleksjoner rundt hva som kan være bakgrunnen for en del av de økonomiske tiltakene og hvilke effekter de kan ha. Vi vil også reflektere litt rundt forskjellen på kortsiktige og langsiktige effekter, av både økonomiske tiltak og enkelte mulige politiske endringer vi ser konturene av.
«Liberation day» og nye tariffer setter sitt preg
Med «Liberation day» kom tariffer på 10% på «all» eksport til USA. Noen blant annet Kina fikk markert mer, noen litt mer som EU og Norge, mens Canada og Mexico slapp billigere unna. Det er også en god del varer og tjenester som er unntatt.
Totalt sett var nok tariffene noe høyere og vidtrekkende enn mange hadde forestilt seg. I tillegg virker det nå som dette faktisk blir gjennomført, selv om vi hører Van der Leyen i EU uttaler at de vil forsøke forhandlinger før de legger på egne tariffer mot USA som gjenytelse. Det er selvsagt ikke bare EU som snakker om gjenytelser, de fleste andre tenker nok det samme. Hva totaleffekten vil bli er derfor fremdeles usikker. Imidlertid peker de fleste økonomiske modeller mot en ganske klart svakere vekst – tidlige anslag peker på at global vekst kan bli 0,5% til 1% lavere. Men hvis gjenytelsene blir store og dette eskalerer kan effekten bli større. Samtidig vil også noen betale for de høyere tollsatsene, prisnivået forventes å stige med i alle fall ett prosentpoeng – dette kommer med andre ord ikke gratis. Vanlige husholdninger får det dyrere. I tillegg vil det også merkes for bedriftene - alle økte kostnader vil ikke overveltes, og i tillegg vil lønnspresset kunne tilta flere steder. Det er ikke så overraskende at finansmarkedene reagerer på dette med å sende aksjemarkedene ned. De første bevegelsene tyder på at vi i amerikanske aksjer igjen handler rundt bunnivåene fra mars måned.
Rentemarkedene har reagert med å sende lange renter litt ned, til tross for at prisene kan stige noe forventes det tydeligvis at svakere vekst vil dominere – heller ikke overraskende.
Vi følger med – og gjør tilpasninger i porteføljene
Vår innretning i porteføljene vi forvalter for kunder er preget av en forsiktig innretning i aksjer. Vi er noe undervekt aksjer generelt, og har i tillegg en noe mer defensiv eksponering i porteføljene. Mer eksponering iblant annet helsesektoren og stabilt konsum er eksempler på dette. Vår eksponering i den største sektoren teknologi er også i fondet DNB Teknologi, en forvalter som har en innretning som har vært meget god i dette klimaet og de har produsert en kraftig meravkastning mot markedet så langt i år.
Vi er også klart mindre eksponert i USA enn en ordinær global indeks. Vår eksponering mot amerikanske aksjer er nå nærmere 40%, mens den mest kjente indeksen MSCI World har i overkant av 70% eksponering. Det er både et strategisk valg – med blant annet mer norsk eksponering – og et taktiske valg med undervekt i USA som ligger bak vår eksponering.
På rentesiden har fremdeles god eksponering mot relativt sikre (Investment Grade) obligasjoner, og også eksponering mot spesielt nordiske høyrentemarkeder.
Til tross for mye turbulens i det siste, og til dels store bevegelser i flere markeder ser vi at hele porteføljeløsninger klarer seg rimelig godt. Et globalt indeksfond som DNB Global Indeks er ned nesten 10% hittil i år, og noe over 12% fra toppen før markedsbevegelsene 3. april. Får vi en nedgang på 2-3% etter annonseringen av nye tollsatser – som det ser ut som i skrivende stund – nærmer det seg fort en nedgang på 12% hittil i år og 15% fra toppen i februar. Ser vi på en av våre mer balanserte portefølje med halvparten av midlene i aksjer er nedturen hittil i år på mellom 2% og 3% - og fra toppen i februar er den ned mellom 4% og 5% (se figur under). Med et videre fall etter tollannonseringen er nok total fall nærmere 4% hittil i år, og nærmere 6% fra toppen i februar. Imidlertid ser vi at bredere og mer diversifiserte porteføljer fungerer godt i turbulensen som vi her opplever. Bevegelsene i våre porteføljer er etter vårt syn fremdeles godt innenfor hva som kan forventes som relativt «vanlige» markedsbevegelser, til tross for at usikkerheten og støynivået er mildt sagt kraftig.
Tollbarrierer demper veksten, både på kort og lang sikt
Vi har de siste årene snakket stadig mer om handelshindringer, tollbarrierer og geopolitisk usikkerhet. Vi hadde endog et eget kapittel om dette i fjorårets utgave av Kapitaleieren, og i år videreførte vi dette i diskusjonen rundt hva som driver verdiskaping og inntjeningsvekst. Dette har også vært et viktig element i utarbeidelsen av våre anslag for langsiktig avkastning de siste årene. Handelshindringer impliserer en mindre effektiv global økonomi og lavere veksttakt. Men det er forskjell på å snakke om det, og når det faktisk realiseres. Vi har sett en mer aggressiv retorikk og større grad av geopolitiske spenninger ganske lenge, men det er noe annet når det faktisk realiseres. Nivået på handelshindringene er nok noe større og bredere enn de fleste hadde forstilt seg, selv om siste ord ennå ikke er sagt.
Vi tror de langsiktige konsekvensene av dette er langs de samme linjene som vi har snakket om en stund. Investorer må regne med lavere avkastning i aksjer fremover, men man får fremdeles betalt for å ta risiko. De siste års renteoppgang medfører at også rentemarkedene vil gi betalt for risiko. Vi tror fremdeles brede diversifiserte porteføljer vil stå seg godt, og vi er litt ekstra påpasselig med dette om dagen fordi spisset og konsentrert eksponering kan medføre større risiko enn vanlig når uforutsigbarheten er stor.
På kortere sikt og med stor usikkerhet og geopolitisk risiko tenker vi det er tre ting og være ekstra bevisst på:
- Risikonivået i totalporteføljen, får vi store fall bør spørsmålet man stiller seg være når man skal kjøpe eller rebalansere.
- Diversifisering. Effektiv utnyttelse av risikokapasitet og god spredning av porteføljer er ekstra viktig når usikkerheten er stor.
- Ikke la følelsene ta overhånd. Det er fort gjort å bli fanget av støy og store overskrifter.
Et mer aggressivt USA kan gjøre Europa bedre
Med de lange brillene på vil også endringer som i større grad er politiske kunne ha effekt. Endringer i rettstaten og en større følelse av at ytringer som ikke passer inn politisk får konsekvenser for de som ytrer seg kan få mer vidtrekkende konsekvenser over tid. I økonomisk forstand kan det medføre en mindre effektiv økonomi og også kanskje et mer isolert USA. En del av de politiske endringene kan også ha positive effekter på andre regioner. Vi ser blant annet et Europa som forenes i enda større grad enn tidligere, og som kan våkne fra flere år med nærmest brukket rygg. Utsikter til større finanspolitiske stimulanser – spesielt til forsvar- og i tillegg et stort press på deregulering kan gi en ny vår for Europa. Men det gjenstår å se om dette faktisk vil bli gjennomført og får de ønskede konsekvensene. Vi ser også at finansmarkedene har begynt å prise inn et annet forløp i Europa – og spesielt forsvarsaksjer har virkelig fått et oppsving.
Hva med de mer kortsiktige utsiktene?
På kortere sikt trekkes markedet mellom geopolitikk, usikkerhet og tollbarrierer på den ene siden og finanspolitiske stimulanser og dereguleringer på den andre siden. Utfallsrommene er også ganske store, og føles nok om noe enda større. Ser vi på historiske erfaringer er det økonomisk tilbakegang, eller resesjoner, som virkelig er krevende. Fra amerikanske data har vi at median observasjonen for nedturer i aksjemarkedet siden 1970 er på om lag 19%. Imidlertid er det ved resesjoner det ser virkelig stygt ut. Da har vi en medianobservasjon med et fall på 35%. Ikke overraskende er spesielt dype resesjoner problematiske med fall på godt over 40%, mens i mildere resesjoner er bevegelsene ofte en god del mindre. Ser vi derimot på periodene uten resesjon har nedturene en medianobservasjon på 12%, omtrent på linje med det vi observerer nå.
Vi er som sagt litt undervekt aksjer i våre porteføljer, og dette gjenspeiler også vårt kortsiktige syn. Vi er litt mer forsiktige enn vanlig, og lar fremdeles eksponeringen skli ned med markedsbevegelsene. Vi tror fremdeles sannsynligheten er størst for at vi unngår en dyp resesjon, men ser stor sannsynlighet for en klart svakere økonomisk utvikling. I tillegg kan kortsiktig usikkerhet skape krav om høyere kortsiktige risikopremier og dermed markedsfall. Det er derfor verdt å ha ledig risikokapasitet, for å kunne dra nytte av situasjoner som kan oppstå fremover. Usikkerhet og volatilitet skaper også muligheter. I tillegg er vi som sagt flere ganger opptatt av å ha god diversifisering, og utnytte muligheter på tvers av aktiva.
Ansvarsfraskrivelse
Denne presentasjonen, inkludert materiale som er vedlagt, («Informasjonen»), er utarbeidet av DNB Wealth Management Investment Office, DNB Bank ASA («DNB Wealth Management Investment Office»). DNB Wealth Management Investment Office er en enhet i forretningsområdet Wealth Management. DNB Bank ASA er et selskap i DNB-konsernet.
Denne Informasjonen er kun ment for mottakeren og er ikke ment for videredistribusjon. Personer som mottar denne Informasjonen må ikke distribuere den eller sende den til USA, Canada, Australia eller Japan. Å videreformidle denne Informasjonen kan utgjøre en overtredelse av de aktuelle lands verdipapirrett.* Informasjonen er strengt konfidensiell og kan ikke videreformidles uten samtykke fra DNB Wealth Management Investment Office.
Informasjonen er ment som generell veiledning og er ikke ment å utgjøre juridisk, finansiell, kommersiell, skattemessig eller regnskapsmessig rådgivning. Informasjonen er videre ikke ment som et personlig råd på noen måte, og utgjør ikke personlig investeringsrådgivning.
Mottakeren av Informasjonen må ikke foreta strategiske beslutninger på basis av denne Informasjonen, og bør foreta sin egen individuelle vurdering av hvorvidt en strategi eller en handling er egnet eller hensiktsmessig.
DNB Wealth Management Investment Office kan ikke garantere at Informasjonen er eksakt, korrekt eller komplett, og har ingen forpliktelse til å oppdatere Informasjonen. DNB Wealth Management Investment Office fraskriver seg ethvert ansvar for direkte eller indirekte tap som skyldes tolkning eller bruk av denne Informasjonen.
DNB Bank ASA er registrert i foretaksregisteret med organisasjonsnummer NO 984 851 006 og er under tilsyn av Finanstilsynet. Detaljer om regulering av lokale tilsynsmyndigheter utenfor Norge er tilgjengelig på forespørsel.